Europska unija. Zajedno do fondova EU.

Naša priča

Istra je zemlja velike tradicije. Stari su Rimljani među svojim teritorijima odabrali najbolja područja za svaki proizvod: pšenicu, ribu, vino, ulje, voće i povrće… Istra je odabrana kao jedno od najvažnijih područja za vino i ulje, posebno važna i zbog blizine susjedne Akvileje, jednog od najvećih gradova i luka u Rimskom Carstvu, mjesta na kojem se skupljala ljetina koja se potom odvozila u Rim i ostale gradove Carstva.

Sredinom 19. stoljeća austrijski admiral Hans Birch Dahlerup odlučuje na ovom čudesno lijepom, ali pomalo zapuštenom i zaboravljenom poluotoku sagraditi najveću ratnu luku monarhije u Puli, što dovodi do procvata cijele regije. Pula će u sljedećih 20-ak godina postati jedno od mondenih središta austrougarske monarhije – uvodi se plinska rasvjeta, tramvaj, željeznica, grade se prekrasni hoteli, oficirske vile, gradska kupališta, zvjezdarnica, kazalište i brodogradilište. Krajem 19. stoljeća, na otočju Brijuni, bečki industrijalac Paul Kupelweiser gradi elitno klimatsko ljetovalište i turističko središte. Sagrađena u bijelom istarskom kamenu, smještena nasuprot Brijuna, u neposrednoj blizini najveće austrougarske utvrde u ovom području, Stancija Meneghetti bila je mjesto za predah časnicima i njihovim gostima, mjesto na kome su mogli popiti čašu vina i pojesti dobar domaći sir i pršut. Nakon sloma austrougarske na stanciju se nažalost spustila patina zaborava i napuštenosti.

Nova stranica u povijesti stancije počinje 2001. godine kada je preuzimaju i potpuno preuređuju Romana i Miroslav Plišo te zasađuju nove masline i loze. Timu se 2010. priključuje Goran Hanžek, dok je Walter Filiputti, svjetski priznati enolog, preuzeo brigu o vinima. Danas Meneghetti funkcionira kao vinska i gastronomska destinacija gdje se na istom mjestu nalaze wine hotel, gourmet restoran i radna vinarija.